Selecteer een pagina

Wat niemand je vertelt: een FOPO houdt je succes tegen

FOPO’s hebben namelijk een negatief effect op jouw prestaties.
Zij zijn de oorzaak dat jij:
  • geen stappen durft te zetten
  • je promotiekansen verkleinen
  • je persoonlijke ontwikkeling stagneert etc

Alle factoren die jij kunt bedenken die bijdragen aan je succes kunnen worden tegengehouden door je eigen FOPO in je brein. FOPO’s kunnen voor de een heel klein zijn en voor de ander een big issue. Altijd zorgen ze er voor dat ze je tegenhouden voor meer. 

Wat is een FOPO?

Het betekent de Fear Of Peoples Opinons. In onze taal een Angst Voor Andermans Mening.

Veel meer nog dan vroeger heeft de FOPO impact op ons en dat komt met name doordat onze sociale wereld veel groter is geworden.

Het gevolg van de grotere sociale wereld is dat we veel vaker naar een ander kijken dan naar onszelf.  En die FOPO zat al lang in ons brein, want ook onze voorouders zonder de enorme sociale wereld hadden er al mee te maken.

 

Hoe zat dat nou vroeger?

Je positie in de stam kon zo maar in gevaar komen op het moment dat jij als verantwoordelijke werd aangewezen voor het falen van de jacht en de rest daardoor niets te eten had. Ons brein is er dus alert op dat we niet “uit de groep” vallen.
Wat is dan de relatie met de wereld van vandaag?
Wanneer we dus vooral bezig blijven met het in de groep blijven vallen en daarmee de veiligheid behouden betekent het dat je je eigen ontwikkeling ook klein houdt. Het is dus voor je brein niet makkelijk om die omschakeling te maken en daarom zie je veel mensen dit niet zomaar doen.

 

Een FOPO, die heb ik niet hoor!

Ik zie je het je al bijna denken. Alleen komt het veel vaker voor dan je denkt. Denk aan die ondernemer die zelf een bedrijf wil gaan benaderen maar niet durft te bellen. Of als jij iemand mag gaan contacten waar je tegenop kijkt. Of als je in je directieteam een moeilijk onderwerp aan wilt kaarten. Tijdens een training met een acteur een rollenspel moet gaan doen. je als medewerker nu eindelijk een keer je hand wil opsteken.
Ik durf uit eigen ervaring te vertellen dat ik zeker meerdere FOPO’s heb.
Eentje durf ik te delen met jou. Het is een hele simpele en waarschijnlijk voor jou totaal geen FOPO. Voor mij is dat wel een hele grote.

 

Mijn FOPO is: Ik niet durf te dansen in het openbaar.

 

En die heb ik als sinds mijn pubertijd. Nooit zag je mij op de dansvloer en bij elk feestje event of wat dan ook bleef ik aan de zijkant staan.
Nu zou je zeggen is dat zo’n probleem dan? Nou, wel als je een lezing voor een groep van 400 mensen wilt afsluiten met een lied waarop zij mee moeten gaan bewegen.
En jij in je eentje dus ze aan het dansen moet krijgen.

 

Ik heb zelf al het idee dat ik het niet kan en ben ook bang dat anderen dat direct zullen zien en dan gaan lachen. Ik schaam me voor mijn houterige bewegingen, mijn totale gebrek aan ritmegevoel, reacties van mijn publiek in de trend van “je lezing was super, maar dansen kun je niet he?” of dat iemand misschien wel een filmpje gaat maken en die op social media zet. Waar anderen dan vervolgens weer op gaan reageren met opmerkingen die mijn gevoel van het niet kunnen dansen alleen maar versterken.

 

Je brein en een FOPO

Nu je weet dat je vast zelf ook weleens een FOPO hebt meegemaakt, weet je dat ook jouw brein nog steeds acteert met FOPO.
Want die FOPO dat is een automatisme dat aangezet kan worden door een simpele trigger. Gelukkig heeft ons brein ook de capaciteit en vermogen om die FOPO te lijf te gaan. Een FOPO geeft een fysieke reactie in je lichaam en het mooie van je brein is dat zij ook weer in staat is om je lichaam aan te sturen om die FOPO te normaliseren.

 

En juist daar ligt de kracht van je succes.

 

Want door de focus naar jezelf te leggen krijgt je FOPO minder aandacht en wordt due dus ook minder snel opgenorepen.

 

Hoe kom je nou van een FOPO af?

Er zijn diverse manieren om van je FOPO af te komen. Ik deel je mijn manier waarop ik dealde met mijn dans-FOPO en dat is de basis waarmee jij ook jouw FOPO de baas kan. Want dat zijn gewoon 5 stappen die je herhaalt waardoor je in je brein de FOPO als het ware uitbant op dit onderdeel. Dit zijn ze.

 

Vijf stappen om van een FOPO af te komen:

  1. Basishouding: je kunt alleen maar beter worden. Dat werd mijn basishouding. Ik als ‘stijve’ hark durfde nooit te dansen en stond altijd stil in een hoekje te kijken.  Uiteraard keek ik jaloers naar de dames die met hun mooie bewegingen de dansvloer in bezit namen. Dat werd mijn basishouding toen ik me voorbereidde op mijn dansmoment. Ik gaf mezelf daarbij de woorden “ik kan mooi bewegen en ik beweeg soepel” mee die ik later bij stap 4 en 5 zou blijven gebruiken;

  2. Kijken naar anderen zonder te vergelijken: wat ik ging doen is kijken naar de moves van andere mensen en welke moves ik zou willen maken. Want van stijve hark naar salsaqueen dat was niet mijn doel. Het ging mij erom dat ik meer wilde bewegen en niet ‘los’ hoefde te gaan. Ik bekeek dus welk niveau ik wilde waarmee ik me comforaabel zou kunen voelen;

  3. Andere vragen wat de eerste stap is: Ik ging mensen die heel goed waren in dansen vragen hoe ik het beste kon bewegen. zo leerde ik dat het euvel vooral in mijn heupen zal die ik onbewust aangeapsnnen hield en dat mijn knieuwen als basis kon gebruiken;

  4. Oefenen: Tja hoe en met wie oefen je nu? Nou in eerste instantie vooral met jezelf voor de spiegel kijkend naar filmpjes en deze dan gewoon nadoen. Daarna vroeg ik mijn man om me te helpen met bewegen zodat ik hem na kon doen (hij kan namelijk wel goed dansen). En daarna alleen en op de muziek waarop ik bij de lezing zou gaan dansen. Dat deed ik drie dagen voordat de lezing ging plaatsvinden elke dag even;

  5. Herinnering oproepen: voor de lezing ga ik de herinnering oproepen die ik de afgelopen tijd heb vastgelegd in mijn brein. Ik zie als het ware voor me dat ik mezelf zie bewegen en gebruik de woorden “ik kan mooi bewegen en ik beweeg soepel” erbij. Net voordat de muziek werd gestart gebruik ik alleen nog de woorden “ik beweeg soepel”.

 

Deze 5 stappen kun jij nu ook vertalen op je eigen FOPO of dat nu een persoonlijke of een zakelijke is. Ik heb voor mijn FOPO wat langer de tijd genomen maar jij kunt zelf de tijdsduur bepalen totdatjje jezelf bij elke stap comfortabel genoeg voelt om met de volgende stap te starten en het uiteindelijk te gaan doen.
Mijn FOPO voor dansen is intusen opgelost. Het fijne is dat ik mijn dansmoves nu ook op andere plekken durf te laten zien.

 

Het resultaat zie je vanaf 04:30 in de video: