Selecteer een pagina

Toen ik onderzoek aan het doen was voor dit artikel kwam ik tot een aantal schokkende conclusies:

  1. Dat ik dagelijks zelf actief bijdraag aan het verhogen van mijn eigen stressniveau zonder het te weten;
  2. Dat ik het esthetische aspect nooit meer voorop moet zetten omdat mijn fysiek er enorm onder leidt.

Invloed dagelijks gebruiksmiddel

Waar ben ik naar op zoek gegaan en waarom?

Ik wilde namelijk weten wat de invloed van dagelijkse gebruiksmiddelen in mijn werk is op mijn hersenen en waar dat toe leidt. Want mijn expertise Neuromarketing is niet alleen hoe ik via de werking van de hersenen anderen makkelijker keuzes kan laten maken, maar ook ben ik geïnteresseerd welke processen in de hersenen bijdragen aan de fysieke en mentale gesteldheid.

Ik koos voor het gebruiksmiddel dat iedereen die ‘kantoorwerk’ doet in zijn bezit heeft en dus ook dagelijks langdurig gebruikt. En als je geen ‘kantoorwerk’ doet, heb je er thuis zeker een. Al is het maar om je administratie te doen. Als je de titel goed hebt gelezen, wist je natuurlijk al om wel gebruiksmiddel het ging, precies een bureaustoel.

Hoeveel, hoe vaak, hoe lang en mooi?

Op hoeveel stoelen heb jij al gezeten? Ik heb er al op vele mogen zitten in de 25 jaren dat ik me in het bedrijfsleven als ‘kantoorwerker’ bevind…

Hoe vaak is niet zo moeilijk: iedere dag van mijn werkweek. Dus al bijna zo’n 6.000 dagen. Gemiddeld zo’n 9 uur per dag, dan zit je in totaal op 54.000 uren die ik er dus al op heb zitten. En dan rekening ik de thuis uren niet eens mee.

En hier schrok ik dus van.

Ik ben zelf nooit bewust van geweest hoe lang ik dus doorbreng op een bureaustoel. Jij wel?

Ook de soort stoelen die ik kocht werden voornamelijk ‘gekeurd’ op hun uiterlijk en naar de functionaliteit keek ik nooit. Ook bij de bedrijven waar ik werkte, was de bureaustoel die ik had niet mijn voornaamste prioriteit en afstellen, daar was ik al helemaal niet bezig.

En als ik dan zo’n stoel zag waar een sticker opstond ‘afblijven is van ….’ dacht ik alleen maar: nou zeg wat een aansteller, maar die persoon snapte precies hoe belangrijk het dus was, en ik dus niet…

De hippocampus en stress

Het andere deel van mijn onderzoek ging over wat er gebeurt in de hersenen als wij al die uren zittend doorbrengen. De basis daarvan vond ik in de bevindingen die prof. Eric Scherder beschrijft in zijn boek over de effecten van bewegen op je hersenen.

Hij geeft namelijk aan dat bewegen een essentieel onderdeel is voor het functioneren van de hersenen. Dit omdat de doorbloeding en de chemische huishouding van de hersenen gunstig reageren op bewegen.

Op het moment dat we minder bewegen (en dat doen we natuurlijk als ‘kantoorwerkers’) betekent het dat de functie van de hippocampus daaronder leidt.

Is dat erg?

Ja, want bij stress produceer je namelijk het hormoon cortisol. Cortisol op zijn beurt is schadelijk voor het functioneren van de hippocampus.

Als je dus de activiteit van de hippocampus kan verhogen, dan leidt dit tot vermindering van de productie van cortisol en dus stress.

En wat is de meest simpele manier om je hippocampus actief te maken: bewegen!

Twee factoren die je bureaustoel moet hebben om jouw stress te kunnen verlagen.

Maar ja, jij zit nog de hele dag op die bureaustoel. Hoe zorg je er dan voor dat stressniveau niet steeds verder oploopt?

Daar komt het interessante. Want ik ontdekte bij het bedrijf Chairsupply hoe je je bureaustoel kunt gebruiken om stress te verlagen:

  1. Omdat het zenuwstelsel in je rug een communicator is naar je hersenen komen de fysieke klachten dus ook in je hersenen terecht. En die krijg je als je bureaustoel niet op jou is afgesteld. Klinkt misschien raar, maar dit heeft ook gevolgen voor mentale toestand. Niet bevorderlijk voor je omgeving dus als die de verkeerde kant opgaat. En omdat je ook nog eens zoveel uren op je bureaustoel zit, moet ‘ie gewoon goed zijn. Dus voldoende alles van je rug ondersteunen, je schouders op de juiste hoogte houden en ervoor zorgen dat je voetjes op de vloer kunnen blijven.
  2. Zorgen dat je stressniveau onder controle blijft doe je dus door voldoende te bewegen. Daarom ontwikkelde Chairsupply een aantal oefeningen die je prima op je bureaustoel kan doen om in beweging te blijven. Officieel moet je 20 minuten achter elkaar die bewegingen doen, maar als je onderstaande oefening nu 2,5 minuut achter elkaar doet als je pauze begint en je daarna naar buiten gaat voor een wandeling van 15 minuten, en als je terugkomt nog een keer die 2,5 minuut. Dan ben je er al.

In dit filmpje zie een oefening die je kan doen op je bureaustoel.

https://www.facebook.com/Spindl.nl/videos/597974513923324/

Wil jij vandaag ervoor zorgen dat je de volgende duizend uur zo min mogelijk last van stress wil, ga dan vandaag nog voor dezelfde bureaustoel als ik en beweeg. Je kunt hem kopen bij Eric Bosmans van BPI Heeze.

En die oefeningen zijn superleuk om te doen. Voor de fanatiekelingen onder ons: hierzijn er nog meer.

Wil je nog andere manieren weten hoe jij je hersenen kan inzetten om geconcentreerd, creatief, ontspannen of uitgerust te zijn, boek dan een van mijn presentaties. Daar vertel ik er nog meer.